Boginja


Razbacujem se riječima, ali što zapravo znam? 
Malo o životu, ništa o tvom životu. 
Znam li kako se živi? Ne znam ni to, ali učim. Usput.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Kao ptičica koja se prvi put vine u zrak i mahnitalo zamahne krilima. Kao dijete koje se uči hodati. Padneš pa ustaneš, padneš pa ustaneš, ali ne odustaješ. Ne postoji generalna proba ali testiraš snagu, volju i životnu energiju.


Ne znam ništa više od tebe o životu, o ljubavi, o sreći. 
Isprobavam, jednako kao i ti.

Kušam život. I ponekad je gorak, ponekad je nejestiv. Ponekad presladak, a ponekad na njega opečem jezik. Ali svejedno svi guramo naprijed i idemo dalje. Ne ostajemo u fazi puzanja dok smo bebe. Rastemo, pružamo noge, rastežemo se i zauzimamo prostor. 

A ipak kad dođemo u neke godine, nekako zastanemo jer se naš mozak panično boji da opet ne opečemo jezik, iako zna da nas to neće ubiti. Ni približno. Ponekad pristajemo na mrvice, na sasušene kolače. Na one koji nam ostavljaju grozan okus u ustima i od kojih se osjećamo još manji. Manji od mrvica.


Pristajemo na manje od onoga što smo zaslužili i mislimo da živimo. Gušimo svoje snove i sami sebe uvjeravamo da smo ludi ako sanjamo veliko. I to je isto život, ali je li je vrijedan življenja? Život bez životne radosti.


Znaš li da si vrijedna sveg onog o čemu sanjaš? Znaš li da je svaki san koji imaš još od djetinjstva zapravo vizija? Taj san, to je vizija tvog života. Života kakvog zaslužuješ. Vizija koja može postati stvarnost, ali samo ako u to vjeruješ. I ako vjeruješ u vlastitu snagu.



Photo by Isabela Martins on Unsplash


Ti si dovoljna. U sebi nosiš zvijezde i cvijeće, nosiš duh ove Zemlje, malo ranjen ali divlji.
Ti si Svemir. Prekrasna u svoj svojoj nesavršenosti. 

Jedinstvena.


Ako si i dopustila da te obuzdaju, oslobodi se. Pusti taj krik, taj smijeh, te suze. Čovjek si. Žena. Vučica.

Posjeduješ mudrost i intuiciju. Zaviri u sebe. Imaš snagu othraniti nove generacije.

Ti održavaš ljudsku vrstu.

TEBI je dana ta zadaća. I zato se nikad nemoj smanjivati. Ne umanjuj svoju važnost. 
Dana ti je snaga da budeš nježna i ranjiva, a za to treba iznimna snaga.
Shvaćaš li sad koliko si snažna, koliko si bitna? 
Ti i sve tvoje sestre širom cijele planete? Slavi ih, slavi sebe i svaku divlju, plahu, obuzdanu, neobuzdanu, hrabru, slabu ili ranjenu djevojčicu i ženu.

Uzdigni se. Malo po malo. Zaslužuješ odmor i taj komad nakita, zaslužuješ partnera koji će te voljeti i poštovati. Zaslužuješ ostvariti sve svoje najluđe snove.
Nikad nemoj tvrditi da je za tebe nešto nedostižno ili nemoguće, jer ti je dana sva snaga ovog svijeta da budeš ono što želiš. Iako si na to možda zaboravila. 
Nosiš žensku energiju, povezana si s neiscrpnim izvorom, sa majkom Zemljom i sa svim ženama.

I stoga blistaj.

Zauvijek.




Primjedbe