Korak po korak do manje otpada

Možda ste primijetili da se u zadnje vrijeme sve češće spominje izraz "zero waste".

Konačni cilj ovog pokreta je "proizvoditi" NULA otpada! U današnje vrijeme možda je ipak malo teže odjednom postati "zero waste". Unatoč tome uvođenjem nekih malih promjena možete napraviti mnogo po pitanju smanjenja otpada.

U ovom postu sam vam natipkala neke proizvode koje osobno koristim, a pomoću kojih svakodnevno smanjujem količinu stvorenog otpada.

Višekratna boca za vodu

Instagram: @24bottles_official
Ovo je jedna od promjena koje sam odavna uvela pa ću i s njom početi. Puno puta sam čitala koliko je voda iz flaširanih boca zapravo zagađena plastikom u koju se pakira pa sam se odlučila na kupnju boce koju ću moći koristiti bez brige za vlastito zdravlje.
Višekratne boce se izrađuju od raznih materijala. Na tržištu možete naći one od plastike bez štetnih sastojaka, staklene, ili boce od nehrđajućeg čelika. 

Isprobala sam ih sve i zadržala se na onoj od nehrđajućeg čelika.Obožavam je!

Prva boca u koju sam kupila je bila od plastike bez štetnih sastojaka. Tad sam bila zadovoljna jer sam znala da ne unosim u sebe vodu koja je stajala mjesecima u štetnoj plastici.
Ipak, još uvijek nisam bila 100% sretna jer je u pitanju i dalje bila plastika. Događalo se i da voda nekako procuri kroz čep iako je bila dobro zatvorena. I morala sam je često prati jer su sama boca i guma na poklopcu brzo poprimale čudan miris. 
Unatoč svemu svoju sam prvu višekratnu bocu imala sve dok nije napukla.

Nakon plastične boce kupila sam staklenu s kojom sam bila još malo više zadovoljna. Ova boca je bila malo nezgodna za održavanje zbog oblika bočice te širine i dizajna čepa.  Ali manje je poprimala miris od plastične. I bila sam sretnija zbog samog stakla. Koristila sam je nekoliko godina, sve dok se nije razbila. 

Iskreno, najviše sam zadovoljna s trenutnom bočicom.

Radi se o boci marke 24Bottles.  Boca je izrađena od nehrđajućeg čelika, lijepo je dizajnirana, i fotogenična 😉 (htjet ćete je staviti na instagram). Jednostavna  je za održavanje jer ima dovoljno široko grlo pa se lako pere s četkom. Materijal također potpomaže lakom održavanju. Nikada nisam osjetila nikakav miris kao kod plastike, a čep boce jako dobro drži tako da se voda sigurno neće proliti. Možete je kupiti na stranici BioRoot


Platnene vrećice

Instagram: @thezerowasteland
Ove vrećice su svemoguće! Možete ih koristiti za što god želite, možete ih kuhati, prati i dalje će biti super. Kupite ih ili sašijte sami. U svakom slučaju ćete na očigled vidjeti koliko manje vrećica skupljate. 
Ja sam platnene vrećice odavno uvela u upotrebu i jako sam sretna zbog njih.

Povrh svega izgledaju jako cool! A u njima možete nositi knjige, povrće, bocu za vodu ili što god vam padne na pamet. Samo ćete morati uporno na pijaci i u trgovinama naučiti odbijati plastične vrećice.

U planu mi je nabaviti i vrećice za vaganje voća i povrća u trgovinama pa da i tu mogu izbjeći sakupljanje plastičnih vrećica.
Iako, ponekad namjerno uzmem vrećicu iz trgovine jer stvarno nemam ideju kako bacati mješoviti otpad bez plastičnih vrećica. Ovo bi mi sigurno bilo lakše kada bih imala mogućnost kompostiranja bio otpada.

DIY proizvodi za čišćenje

Za ovo sam provela par minuta istraživanja na Pinterestu i skupila par jednostavnih ideja kako napraviti spray za stakla. Još ranije sam od cimerice pokupila super naviku čišćenja alkoholnim octom. 
Izvor: Rail19
Sada za čišćenje kupaonice koristim mješavinu octa i obične vode. Ocat savršeno otapa kamenac pa ga također koristim i za čišćenje kuhala.
Za brisanje stakla koristim mješavinu vode, octa, alkohola i par kapljica eteričnog ulja. Znači - ovo čisti savršeno! Ne morate se bojati da će vam zbog eteričnog ulja ostajati tragovi po staklu jer se dobro topi u alkoholu i octu.
Ove mješavine možete zamutiti u nekoj boci s raspršivačem koju vjerojatno imate doma.

Jedini minus je da sam 1l alkohola u ljekarni platila oko 60 kn, što me je zaista iznenadilo. Ne kužim zašto je tako skup, pa ako znate gdje ga mogu kupiti jeftinije javite mi. ;)

Što se tiče samog pakiranja i dalje se stvara otpad, ali recimo u ovom slučaju  se radi o tome da u odvod ne ubacujem kemikalije.  Plus što je financijski isplativje jer, iako je alkohol malo skuplji, jedna bočica mješavine trajati će vam jaaakoo dugo, a ocat možete kupiti već od 3 kn po litri.

Staklenke za čuvanje hrane

Hm, ni sama više nisam sigurna kako sam došla na ovu ideju. Ali kao i prethodne tako je jednostavna a opet jako učinkovita.
Instagram: @pink.bee_blog

 Idući put kada vam ostane pola luka nemojte odmah posegnuti za plastičnom ili aluminijskom folijom (nadam se da ste aluminijsku u potpunosti izbacili iz upotrebe jer je dokazano koliko je toksična). Umjesto navedenih jednokratnih rješenja za čuvanje hrane, koji ujedno stvaraju nepotreban otpad, iskoristite staklenku.

Obožavam staklenke jer u njih možete spremiti sve - od ostatka ručka, sjemenki, orašastih plodova, neiskorištene polovice povrća itd. Savršene su i za nošenje ručka na posao, a možete ih koristiti i za izradu smoothiea ili kao čašu i vazu. 


Platneni ubrusi za jelo

Dok sam živjela s roditeljima, u našoj su se kući rijetko koristile salvete ili papirnati ubrusi za jelo. Iskreno, gadilo mi se brisati ruke ili usta kuhinjskim krpama. Ovo se radilo kod mene doma tako da je svaka krpa nakon pola sata bila prljava. Kad sam kasnije živjela sama, počela sam koristiti jednokratne ubruse u nenormalnim količinama. I tako dok nisam osvijestila da s tim zapravo stvaram jako puno nepotrebnog otpada.

Iako sam konačno odustala od papirnatih, jednokratnih ubrusa, morala sam naći neku alternativu.

Odlučila sam kupiti platnene ubruse. Još jedna promjena kojom sam jako smanjila količinu otpada koju proizvodim i s kojom sam dugoročno uštedila puno novaca.
U ove ubruse sam investirala oko 100kn za 12 komada, što stvarno nije puno kad pomislite da ćete ih koristiti godinama. Kupila sam ih na aliexpressu jer u Hrvatskoj nigdje nisam našla tako povoljne ubruse. Također su i jednostavni i za održavanje jer su perivi u perilici na 60°C.


Pa...kad smo kod perilice rublja, spomenuti ću vam još jedan proizvod koji koristim.


ECO EGG (jaje za pranje rublja) 

Instagram: @my_ecoegg
Ovo sam čudo također pronašla na stranici BioRoot. U početku sam bila sumnjičava ali sam s punom vjerom odlučila da ću mu pružiti priliku. 
Odjeća vam neće mirisati kao što ste to navikli, ali imat će blagi miris (ovisno o tome koju vrstu jaja odaberete). 
Trik je u tome mašinu ne pretrpate jer jaje treba imati mjesta za okretanje. Drugi trik je da u mašini ima dovoljno vode. (Ovo je bio slučaj s mojom mašinom, koja se iz nekog razloga tijekom pranja nedovoljno napuni vodom pa moramo doliti vode).
Ako odjeća ima neke tvrdokornije mrlje morati ćete kao i sa klasičnim deterdžentom upotrijebiti dodatnu količinu nekog deterdženta direktno na mrlju ( ja koristim biorazgradiv kupljen u Bipi).

Jaje funkcionira na osnovu mineralnih kuglica. Ako ste zainteresirani, informacije lako možete pronaći na internetu.

Tu ću dodati da sam izbacila iz upotrebe i omekšivač, za koji sam još u srednjoj školi čula da je jedan od najvećih zagađivača koje skoro svakodnevno koristimo.

...

Za kraj nadam se da sam vas bar malo potakla da razmislite.
Primjenom navedenog unaprijediti ćete svoje zdravlje, zdravlje prirode i okoline. Ali i uštediti ćete stvarno dosta novaca. Nakon nekog vremena shvatit ćete koliko ste trošili na kupovinu raznih proizvoda i koliko često ste ih morali kupovati. Rezultat će biti smanjenje otpada i, naravno, osjećaj da radimo nešto dobro!

Stoga, reciklirajte, odvajajte otpad, iskoristite papir obostrano, sami napravite neke projekte, prenamijenite stvari, prenamijenite kutije, reciklirajte tekstil, i uvijek razmislite prije nego kupite pakiranu hranu.

P.S.  Rado ću odgovoriti na vaša pitanja i komentare pa slobodno pišite! Jeste li probali nešto od navedenog?